De “tijd van Daens” staat symbool voor de ellendige omstandigheden waarin arbeiders en boeren aan het einde van de 19e eeuw werkten en leefden. Priester Daens werd het boegbeeld van de strijd tegen dit onrecht.

Maar wie was Priester Daens? En wie waren de daensisten?
Aan de hand van een daensistische krant, geschreven vanuit het standpunt van Pieter Daens, komen leerlingen meer te weten over de ellende waarmee de arbeiders aan het einde van de 19e eeuw geconfronteerd werden. Met beeldmateriaal en bronnen ontdekken ze hoe een nieuwe partij het licht zag en op welke manier de gebroeders
Daens, gesteund door de Roelanders uit de streek rond Ninove, de strijd aangingen met dit onrecht.

Naast het krantje kunnen leerlingen ook zelf actief aan de slag in de klas met een handdrukpers, net zoals Pieter Daens. Als drukker-journalist kon hij de ideeën van het daensisme immers verspreiden. Met de handdrukpers in de klas drukken ze geen krant, maar wel een eigen daensistisch pamflet, geheel in oude stijl. Tegen welk onrecht nemen de leerlingen het vandaag op?

Leerlingen drukken het pamflet eerst met de handdrukpers af. Op het pamflet is plaats vrij gelaten waar ze eigen strijdpunten kunnen invullen. Dit kan handgeschreven of op de computer in de klas met een specifiek Word-sjabloon (dat online gedownload kan worden). Het resultaat? Een eigen, gepersonaliseerd pamflet!

Koop tickets of reserveer Tickets of reservatie
Waar?

In de klas

Wanneer?

gedurende het schooljaar

Duur?

120 minuten

Prijs?

gratis

Doelgroep
  • 5de leerjaar
  • 6de leerjaar