De bib: een gids in onderzoekscompetenties

Oef, ze is in zicht: de eindmeet van het secundair onderwijs. In de derde graad leren scholieren steeds beter zelfstandig werken en worden ze uitgedaagd om zelf een onderzoek uit te voeren dat eindigt in een scriptie of eindwerk. Jouw leerlingen starten met zoekstrategieën. Ze bepalen één of meerdere onderzoeksvragen en vinden dan bronnenmateriaal in boeken, tijdschriften en op het internet.

Aan de hand van deze workshop verfijnen jouw leerlingen hun zoekmethode. Eerst verruimen ze hun blik om dan stapsgewijs hun onderwerp te verengen tot de essentie van hun onderzoek.

De workshop bestaat uit twee delen:

  • Klassikaal in een leslokaal: in een informatiesessie van ongeveer veertig minuten leggen we jouw leerlingen uit hoe ze op een efficiënte manier relevante en betrouwbare bronnen kunnen selecteren, evalueren en raadplegen. We laten hen kennismaken met de bibliotheekcatalogus en met alle toepassingen op Mijn.bibliotheek.
  • In de bibliotheek: per twee of individueel krijgen de leerlingen tijd om te werken aan hun eigen onderzoek. We voorzien tablets en ze mogen alle bronnen in de bib raadplegen. Bij vragen, kunnen ze steeds bij ons terecht voor extra informatie.
Koop tickets of reserveer Tickets of reservatie
Waar?

Utopia bibliotheek, Utopia 1, 9300 AALST

Wanneer?

geselecteerde datums vanaf oktober 2024, te vinden op het online inschrijvingsformulier

Duur?

100 minuten

Prijs?

gratis

Doelgroep
  • 5de middelbaar
  • 6de middelbaar